Semuanya untuk Nadi

Semuanya untuk Nadi
"Takdir kadang2 mempertemukan sesuatu tak diundang, menduga dalam bermacam ragam, memberi apa yang tidak dirancang..memaksa kita mengalirkan air mata kesedihan serta membuatkan kita rasa kehilangan. Namun takdir menerpa kita dengan erti perkenalan, menyulam erti kasih sayang, menanam erti persahabatan, menghadiahi kemanisan dalam kegembiraan, menusuk panahan sang ketabahan, menyemai benih keakraban, serta memberi peluang menilai siapa sahabat siapa kawan dan siapa sekadar kenalan yang mengisi ruang dalam episod kehidupan.."

Thursday, September 17, 2009

sambungan AW 2008

2) Asst. Programme Manager (Cultural Night & Art competition)

Bila dimaklumkan Planning & Research handle program ni, aku rasa seronok ada, tak seronok pun ada. Yg seronoknya sbb program ni lebih kpd bentuk ‘enjoy’. Yg tak seronokny sbb program ni melibatkan bdk UIA lain yg bkn bdk BARB(terutamanya participants), so kenalah organize elok2 demi menjaga nama baik ALA. Sebagai PM n APM program sudah tentu mahukan yg terbaik. Dan mereka juga tak dpt lari dari kesusahan yg menerpa. Begitu juga ngn kami. Tp tu sume dugaan..cabaran. Klau takde dugaan n cabaran, pasti kite tak lebih berusaha, hasilnya pun ala kadar je. Tu yg kita taknak.. Memula miting, aku briefing dulu psl Arabic Week serta subprogramnnya. Aku conteng kt whiteboard lukis cam carta organisasi, maklumkn juga komiti central. Then maklumkan bhw biro ini iaitu Planning&Research secretariat ditugaskn utk organize Cultural Night&Art Competition. Programmnya nmpk seronok tp aku tak lupa igtkan, “kita kena handle elok2 sbb ianya ‘program tumpuan’. Kite buat lebih baik dari tahun lepas”. (Mmmm sape yg terlibat ngn tahun sebelumnya tahu la citenya). Memula miting psl Art Competition dulu. Art Competiton ada 3 category..Kami decide sape yg buat ni sape yg buat tu. Okeyyy…ni tak jd masalah. Dlm Cultural Night ni, aku lebih tertumpu kpd Prep&Tech, PC, n Pub&Pro. Bunyinya agk bias, tp tu lah yg telah aku lakukan dahulu. Biro lain aku tak lupakan, tp tumpuanku lebih kpd 3biro ni. Catering bagai takde keje waktu tu sbb sumenya dh setel. Special Task lebih kpd Dibah(Special Task central). E-kin pn pesan supaya tak risau sgt psl special task. Oklah cmtu.. Pub&Pro mmg d bwh pemerhatian aku n Ikhwan(Pub&Pro central). Asik awl2 lg beritahu tak tau keje Pub&Pro, aku ckp, “takpe, rileks.. Insyaallah akak leh tolong”. (Mmm aku mmg saja tak letak Asik dlm catering. Sejak dlu dia dh biasa ngn catering. Asik perlu keluar dari dunia catering.huhu). Die wat poster, manakala Suhaila wat pamphlet. Kdua2nya ada menunjukkan draf keje masing2. Design aku taknak komen, ikutlah kreativiti sndiri. Aku lbh pentingkan protocol n butiran2 program. Baguslah depa bdua wat keje wlupun tak penah pgg Pub&Pro sblm ni. PC pula..sian depa pening berdepan ngn peserta. Huhu tu lah cabarannya. Aku cadangkn kpd Hafizzuddin supaya mengadakan miting ngn para peserta, at least brief pd mereka pjlnn program n undian. Pd waktu malam miting melibatkan PC, Prep&Tech, Maindboard n para peserta. Ikhwan tak dpt dtg (aku memahami statusnya yg sudah berkeluarga). Imah wakil Prep&Tech(Fendi tak dpt dtg), Ain gtau myb tak dpt dtg sbb perlu balik ke utara, aku pula ada miting lain. Jd maknanya Hafizzuddin knalah handle mting tu. Die waktu tu kurang yakin mgkn kerna msh baru apatah lg dia bkn bdk Barb. (Mmm tu cite lain kali). Hafizzuddin mnta aku dtg, tp aku tak dpt janji n gtau, “klu smpat akak dtg” sbbnya aku ada 2miting lagi waktu tu, final touch tau! Dgn izinNya aku dpt jenguk miting tu. Miting tak start lagi. Then aku mnta Hafizzuddin mulakan miting tu. Sebelum start tu, bertolak2 antara aku n Hafizzuddin.”akak start la dulu”, “eh, hafizzuddin kn PC la yg start dulu”, “Sy tak tau nk ckp apa, akak la yg start dulu,jgn risau kak, sy ada sokong akak” Amboi..patutnya aku yg ckp camtu. Aduhaiiii budak ni..tp klakar tul si Hafizzuddin ni. Gelabah bkn main sblm pengerusikan miting ngn peserta tu. Klau lah detik itu boleh dsingkap kembali. Huhuhu. (Kelakar giler, luaran cm baik n tenang tp sempoi, pndai mngusik gk n gelabah giler. Meja yg dipegangny pn naik gelabah). Tp akhirnya aku menang. Hafizzuddin mulakan miting. Dia bg kata2 aluan tak smpai seminit n then..”Sya serahkan majlis kpd kak Farhana utk brief mngenai cultural night ni,” katanya smbil tersenyum. Tersentak aku. Pandai dia cari jalan kenakan aku! Atuh, aku pun xdpt lari, aku brief apa yg ptt. Lps tu bru nmpk si Hafizzuddin ni biasa ngn miting tu. Imah d dpn kami kejenya gelak je..Mekasih la Imah.huhu. Tak lama pastu, Ain pun dtg. Aku Tanya Ain, “Ko blk jam bape?” Die jwb, “jap lagi..Sy kejap je ni, rasa tak sedap lak tak dtg miting,” Ain pun brief jgk apa yg ptt.. Syukurnya aku punyai komiti yg rasa begitu. Mmm segala permintaan peserta kami dgr terutamanya bab microfon, sgla props n perkara yg membabitkn keje2 Prep&Tech. Sgalanya dbincangkan n capai kata sepakat. Utk Prep&Tech lak lebih tertumpu kpd venue di KAED Main Audi. Fendi masih baru n perlukan tunjuk ajar jd aku harapkan Imah utk pimpin Fendi. Imah kata, “Aku tak penah jd Prep&Tech, tp aku cuba”. Owh, aku igtkn die dh biasa ngn Prep&Tech(dlm comrade), tp aku tak jd mslh sbb Imah seorg yg tau jlnkn tugasnya..jd aku tak risau. Imah pn byk tanya keje2 Prep&Tech. Prep&Tech Cultural Night saling bekerjasama ngn Forum sbb venuenya sama. Ada masa tertentu kami sama2 pegi ke KAED Main Audi utk survey n fikirkan backdrop masing2. Bdepan ngn maintenance KAED, Mujur saja depa tu baik. -aku igt lg, mulanya Fahmi(PM Forum) turut serta ngn Prep&Technya tp tak dpt join sbb nk siapkan keje2 SHARODZ n meminta tlg aku tgkkn Prep&Technya. Aku Okay je.. - 1st g tu, Main Audi dh tutup, tp ada manfaatnya sbb ada antara kami tak tau d mana Main Audi tu. 2nd time g tu, baru lah dpt masuk hall tu. Kami bincng psl perncangan Prep&Tech Cultural Night n Forum. Masing2 beri idea wlupn bukan programnya. Aku bersyukur sbb takde ‘jurang’, masing2 tau ni utk Arabic Week. Fendi lak..aku penah ckp, “Fendi beruntung sbb masuk2 je, Fendi dh tau psl UIA Gombak ni, Secara tak langsung Fendi tau byk tempat penting dlm UIA ni. Tgk ALA..semuanya saling membantu”. -Terima Kasih dik, sanggup ke hulu hilir ngn akak. Terima kasih dik, kerana korbankan waktu tido ptg utk cultural night ni. Terima kasih dik, kerna membenarkan akak ajar Fendi. Terima kasih kerna menyambung legasi ALA yg skrg ni.- Semasa Cultural Night, mmg dh jd lumrah bhw PM n APM kena ‘rehat’. Maksud aku..PM n APM tak seharusnya ‘bergerak sgt’ kerana mereka ni kena sntiasa menemankan VIP. (Semasa program, tanggungjwb lebih kpd PC). Semasa program, Ikhwan duk ngn VIP di tempat judges. Aku lak ‘menemankan’ ustazah (beliau dtg lmbt, aku mpersilaknnya duduk di depan, tp ustzah kata takpe, duk kt blkg je). Sepanjang program, ustzh asik gelak je..mana taknya, majority persembahan kelakar je. Ustzah ketawa terbahak2 bagai tidak dihimpit dek tugasan. Senang aku melihatnya.. Mengenai system undian lak, 3talian mjadi mangsa voting utk persembahan terbaik. Nombor yg menjadi mangsa ialah Suhaila(maxis), Nazmi(DiGi) n E-kin(celcom). Kenapa mereka? Sbb aku yg putuskan.haahahaha. Aku putuskan setelah berbincang dlm miting. Berdasarkan jobscope, mereka ni boleh dikatakan ‘off duty’ spnjg program, so aku kuarantinkan diorg utk melayan voting je. (Undian dibuka sehingga jam 12am shj. So sebarang undian masuk selepasnya tidak dilayan). Semasa program aku Tanya khabar diorg, masih okey lagi. Mmm rasa aku, masa tu hp Nazmi kot..dh takde ghope hp dh.huuhu. Haha tak larat depa nk melayan, cepat sungguh inbox penuh, “hhhhhuuuuuiiiiiiii tak larat aku..tgh2 malam aku tido pun hp aku asik bising je,” kata Suhaila. “Hahaha hp tak bising mulut ko ttp bising Ila, tu kira undi rosak je..” kata aku. Itu juga berlaku kpd E-kin n Nazmi, “Yg undi tu org yg sama lak tu,” Apapun, Mekaseh korang.. Wlupun keadaan d KAED Main Audi meriah ngn gelak ketawa, kerisauan itu tetap membelenggu diriku. Tak senang duduk aku dibuatnya, ke kanan ke kiri ke depan ke belakang mataku meliar memastikn semuanya okey. Ain d depan, Hafizzuddin d blkg. Fendi n Imah d dpn, Rahimi di blkg. Kagum aku ngn ‘percaturan’ ni wlupn ianya tidak drancang sama sekali. Mengikut pemerhatian aku, Imah d dpn d bhgian system, manakala Fendi lebih kpd aturan microfon d pentas. Pantas adikku itu bekerja, menetapkan mic utk peserta. Manakala Rahimi di belakang uruskn bahagian bukak tutup lampu ngn abang maintenance. Ain uruskan peserta di dpn manakala Hafizzuddin d blkg mmastikan keseluruhannya…elok juga adikku itu di belakang, aku leh smpaikan apa2 yg patut kpd komiti lain. Di luar KAED Main Audi, kita buka booth utk jualan kamus Miftah, Hanan pun nk join jual batch die. Oklah tak jadi masalah. Utk kamus Miftah rasanya Hasanah kot yg jaga. Aku pesan kt die, “klu nk g memana, Hasanah nnt panggil kita atau Hafizzuddin eh, kite leh jgakan, klu leh jgn biarkan kamus sorang2,” Dia pun tak kisah, tak bape sgt nk masuk hall, si Suhaila pun sama. Depa tak bape sgt menda melibatkn hall yg berdengung ngn speaker. Emm Hanan pun kata dia leh tlg tgkkan kamus. Pabila program nk berakhir, aku keluar jenguk keadaan catering. Nazmi sibuk layan voting, mujur je assistantnya buat apa yg patut. Risau juga klu dia lupa bhw dia adalah komiti program. Aku igt lg, dia ada minta kebenaran sbb dia salah seorg peserta tp aku harap 1 je..jgn lupa tugasnya dlm catering. Syukurlah.. Akhirnya, aku bersyukur kerana cultural night berjalan lancar. Sebelum bersurai, Ust Wejdan kata, “Tahniah Farhana, terima kasih sbb jemput saya” Aku suka sgt sbb bagi aku susah betul nk dgr cmtu; selalunya aku asik ‘dikritik’ je oleh ustaz.huhu. Alhamdulillah…ni sume usaha sume org. Bila diingat kembali..aku pertaruhkan para komitiku dlam tugasan yg asing buat mereka. Ye….semua komitiku tidak pernah menjawat biro itu sebelum ini. Semuaaaanya tiada yg terkecuali. Ini mmg cabaran terbesar bgku selaku APM program. Namun, kudapat atasi cabaran ini. Terima kasih kpd semua yg membantu pihak Cultural Night N Art Competition Arabic Week 2008.

sambungan AW 2008

1) Asst. Head Committee Pub n Pro (Central Committee)

Memula miting, kami diberitahu biro central AW. Utk Pub&Pro dsandang oleh Ikhwan n aku (Planning n Research secretariat). Fuhhh Cabaran…cabaran… (Aku baru je nk lepaskan penat slps handle Arabic camp SBPI Gombak 4-6July baru ni). Mana tak nya, klu sebut je Pub&Pro, tugas2nya lebih tertumpu kpd persediaan sblm program. Dugaan pasti ada pabila komiti Pub&Pro subprogram mcm2 ragamnya. Ada yg wat poster dll terlebih dahulu n terus fotostat (wlupn dh dimaklumkan dlm miting ngn Pub&Pro central). Ini boleh effect pd bajet AW. Tp yg lebih parah, ada komiti subprogram tak wat pape sbb die igtkan Pub&Pro central yg buat. Hamboi..hamboi..hamboi.. Tulah, ms miting tak dtg, hntar wakil pun tak. Tu lah antara dugaannya. Ikhwan setelkan bab banner, aku setelkan bab pengesahan poster. Antara lain..Ikhwan setelkan iklan AW di masjid, aku setelkan AW iklan di library. Yg lain, aku g jmpa lecturer utk tashih (sasaran aku ialah Dr Wejdan, smbil nyatakan hajat meminta beliau menjadi hakim utk Cultural Night), wat handbill(ttg butiran keseluruhan program). Mengenai pengesahan poster lak, Ya Allah, punyerlah byk poster yg perlu dicop (Pengesahan tu bknnya leh dicop pd sehelai poster, then fotostat tp kena fotostat dulu bru leh cop pd setiap helaian poster!!). Dlm 2hari sblm aktiviti mengecop tu, aku cm biasalah contact sume komiti Pub&Pro setiap subprogram utk serbu GO IRK utk cop poster masing2. Tp bila tiba hari kejadian, emmm aku n Suhaila je wat aktiviti mengecop tu. Kak Yan siap tegur lg, “byknya poster…takkan berdua je buat? Yg lain mana?” Aku jwb, “Entahlah kak..diorg ada keje kot”. Mm At least hntr la wakil utk wat program msing2. Bukan berkira tp ia bkaitan ngn masa kami gk. -Aku ni berkejar ke sana sini, takkan aku nk tinggalkan suhaila wat keje sorang2? Aku taknak komen byk, masing2 dh besar, tau erti tanggungjwb.- Perghhhhh…punyelah jenuh nk ngecop tu, byk giler poster!! Sementara Suhaila wat cop tu, aku setelkan jap pelekat kuning pd banner(AW n Motivational Talk). Setengah pihak pndg remeh psl pengesahan ni. Tp kita akur jelah, klu disuruh dptkan pengesahan, kita buat jelah. Aku taknak ada pape masalah terutamanya perihal Pub&Pro. Mknanya, aku taknak lah, kang tetiba PM AW didakwa kerana poster ‘haram’ merata2 tempat ni. Biar susah tp Jgn timbulkan masalah.. After that, pembahagian tugas utk menampal poster di setiap kuliyyah n mahallah.

Wednesday, September 16, 2009

Arabic Week 2008 (AW 2008)

Hmmm….. sebut je Arabic Week ni aku rasa cam….cam…cam sayuuu je bila flashback setahun lepas. Programnya cuma seminggu je tapi persediaannya memakan masa sebulan(lebih kurang la..). Slps Arabic camp SBPI Gombak, aku harap dpt rehat, tp syukurlah wlupun ak dpt rehat sekejaaaaap(xsmpai 4hari) je. Aku ingat lg, mulanya program ni diadakan pd hujung bulan Julai (kira clash ngn besday aku..huhu -biasanya pun Arabic Week mmg dibuat dlm bulan Julai-) tp terpaksa dipostpone ke Ogos dgn persetujuan semua exco atas alasan PERSEDIAAN menjelang program. Akhirnya AW ni termaktub dlm proposal bertarikh 11Ogos-17Ogos 2008 (Isnin-Ahad). Ada org(bdk barb gk) tanya aku, “Farhana, senang tak buat program ni?” Aku pandang dia, dan respon aku cuma…senyum biasa tp lebih menyenget skit ke kiri. Then aku jawab, “Biasa lah program..mana mungkin senang memanjang je. Tp aku bersyukur la sume org bekerja, kena la ngn ‘moto’ kitorg ms AGM aritu, Bekerja dengan kami, bukan utk kami”. Haaa ye..memang aku tak nafikan kemain hebat cabaran utk program ni. Antara yg paling aku igt ialah perihal kerja2 Husni selaku Prep & Tech Central. Citenya lebih kurang cmni..biasalah bukak2 sem kami ada general miting dan seterusnya president memaklumkn psl program AW. Alang2 proposal pun dlm proses, masa tu juga dibahagikan sub-program; Forum(Dakwah & Tarbiah), Video Show(Info & Edu), Bookfair(Ekonomi), Cultural Night & Art Competiton(Planning & Research). Then esok2 aku dipanggil oleh advisor bertanyakan khabar perkembangan ALA, aku pun gtaula.. Then beliau sarankan agar sama2 fikirkan program2 yg munasabah utk memanfaatkan malam2 yg takde program(bertepatan ngn seminggu berlangsungnya program). Lgpun kite kenalah manfaatkan bajet yg diperuntukkan iaitu RM 5000. Kemudian beralih kpd venue, ustazah tanya, aku jwb, “saya tak pasti..”. Klu leh, buat di tempat yg grand..biar semua org nampak program2 ALA. -Ye…ALA kena keluar dari kepompong, jgn wat program sendiri2@syok sendiri je tp biar semua org tau ALA tu apa(dmaklumkan ramai tak tau), apa program ALA. Buka mata UIA yg society kecik juga boleh success- Haaaa yg ni aku tak pelik pun sbb aku mmg tau cara ustazah terutamanya perihal venue ms Study Smart & Motivational Workshop bulan Feb aritu(plan asalnya wat kt seminar room je tp ustazah cdgkn Conference Room CAC. Fuhhhh..aku pikir dapat ke?akhirnya dapat je..sape kata budak BARB takleh dpt tempat exclusive camtu?!). Segala perbincangan kami, aku usulkn dlm miting. Husni pun kata, “Insyaallah..”. Masa tu cuma harapkan dapat la semua proposed venue wlupun cm agak mustahil sbb 1)byk kelab/society UIA rebut venue utk program masing2 sblm konvo n bulan puasa 2)ramai yg terlibat ngn persediaan konvo. Ada yg kata nk cari komiti pun susah masa tu. -Alhamdulillah subcom biro aku jenis yg setia.huhu. Aku tak hadapi masalah, sume subcom aku boleh beri komitmen cuma perlu cari komiti junior utk program Cultural Night & Art Competition. Masa tu aku pikir, klu tak dedahkan kpd junior, apakan jd pd ALA kelak? Lgpun prgrm besar cmnilah kite leh perhatikan komitmen n keje2 junior..kot la leh jd calon exco ALA tenure dpn. Apapn, Terima kasih sgt pd korang..- Berbalik kpd venue, perghhh mcm2 cite tp akhirnya Alhamdulillah ALA dpt booking tmpt grand spt KAED Main Audi n Main Audi. Punyelah byk dugaannya. Nu’man lak byk ke hulu hilir ngn Husni, bole dikatakan mana ada Husni pasti ada Nu’man. Bagus…good job Nu’man! Ini lah antara contoh ciri kepimpinan seorg PM AW..amik tau n bantu para komiti lain. Nu’man pn ada pesan pd aku n komiti lain, “klu ada pape, gtau aku”. Secara keseluruhannya, baik setinggi2 jawatan Ex-Officio hingga komiti subprogram cuba buat yg terbaik utk program ni. Letihnya waktu tu hanya Allah je yg tau. Wlaucmne pun, jgn sesapa berani menafikan bhw…penatnya tu lebih memihak kpd para komiti central!!!!! Ya Allah, Engkau yg Maha Mengetahui segalanya.. Aku pulak sokmo kuar masuk bilek ustazah. Tiba masa miting, yg lain pasti berdebar lg gerund menanti khabar yg aku bawak dr ustzh. Boleh kata, pasti ada je informal miting kami. Sebelum start miting, ada je yg mula bicara, “berita baru apa kau bawak ni?” huhu. Si Beah lak….rasanya ni 1st time die jd s/u program, tau2 je program sebesar Arabic week ni. Berjuang die buat keje2 s/u. Memula tu, die ada la minta softcopy/dokumen tu dan ni. Aku pun bg lah..beri tunjuk ajar apa yg perlu. Yg aku nk tergelak tu..bersungguh2 die wat surat2…stay up lg. Perghhhhhh…tak penah2 aku tgk ko sungguh2 cmtu Beah. Final exam pn ko taklah cmtu.huhu. Ni lah cabarannya mnjadi s/u, ngadap laptop je keje. Tp syukurlah, kite tak terbeban keje sndiri. Rakan2 lain membantu wlupn bukan jobscope kite. APM n zubir pn ada bantu ko. Tetiba klakar lak psl kdua2 s/u AW ni. Allahu ‘Alam. At least, ko dpt blaja bab dokumentasi ni kan beah. Kak Am lak setelkan bab catering wlupn die treasurer AW. Haaa kak Am mmg master bab ni. Catering masa tu pakai Mokku(kak Am’s cousin)..service terbaik punyer. Harga pn kira murah almaklumlah msh baru lg. Layanan baik punyer…terbukti ms aku handle STAR baru2 ni. Kak Am xpenah lupa ‘turun padang’ tgk catering setiap subprogram..untung komiti catering subprogram. Rasanya menu setiap subprogram pn die yg tentukan. Mmg mudah keje komiti catering ms tu. Baguslah.. Mmmm tak dpt la aku nk citekan sume komiti central Arabic Week 2008 ni. Aku? Aku…?? Mmmm bile fikirkan semula, aku selalu tertanya,”camne aku yg wat sume keje ni? Biar betul sume ni tugas aku ms Arabic Week 2008?” Sebelum n semasa AW, hidup aku sgt bz. Giler-gilerny bz aku ms tu, tuhan saja yg tahu. Abis clas je, aku mesti ada keje nk buat. Kwn ajak makan atau g memana pn, ada yg kata, “klu ngn Farah ni, ko kna booking dulu,” hmm sory la pd yg berkenaan. Ramai org tak tau tugas/keje aku masa tu. Sebelum n semasa AW, penat mmg letih..tp masa tu tak mengeluh, sbb otak ni dh setting..”aku ada keje/tugas/tanggungjwb perlu dbuat. Klu tak, apa kan jd pd AW ni?” Sekarang dh beberapa bulan berlalu, aku rasa mengeluh, cmne aku leh buat keje2 tu? Aku tak penah minta, tp tugas2 ni dtg sendiri kt aku. Aku tak sggup kecewakan ustzh, aku tak sanggup kecewakan kawan2, Aku tak sanggup kecewakan bdk2 BARB. Aku terimanya hanya kerana ALA. Pengorbanan bukti sayangnya kami pd ALA. Ni jawatan/tanggungjwb aku utk Arabic Week 2008 :

1) Asst. Head Committee Pub n Pro (Central Committee)

2) Asst. Programme Manager (Cultural Night & Art competition)

3) Deal with Kamus Miftah

4) Deal with Arabic Department

5) Deal with Research Centre

6) Deal with SBPI Gombak

7) Asst. Programme Manager 1 (Arabic Camp SHARODZ)

8) Asst. Programme Manager (Motivational Talk)

9) Arabic Camp SMK Simpang Renggam

10) Kenduri Doa Selamat d Umah

Sunday, August 16, 2009

nanti dulu lah...

banyak lagi aku nk luahkan dlm blog ni...
inilah tempat luahan aku selama mana kupendamkan...
mengenai kisah-kisahku dulu smada dlm ALA,
kisah lama perlukn masa utk disingkap lg dikenang
mengenai ALA kini, adik2 ku, arabic department(group perintis n group dept interor designer), alumni uiam, Master dan sebagainya..
tapi semua tu..NANTI DULU LAH..
sekarang byk sgt urusan kena setelkan..
hmmmm.... NANTI DULU LAH

Sunday, July 5, 2009

Kem Pemantapan Bahasa Arab Komunikasi PMR Sekolah Berasrama Penuh Integrasi (SBPI) Gombak

Fasilitator ALA IIUM

Explorace


Explorace

Explorace

Riadhah

Riadhah

Cultural Night

Cultural Night

Cultural Night

Cultural Night

Cultural Night

Persediaan Cultural Night

Persediaan Cultural Night

Pop Kuiz

Pop Kuiz

Arabic Clinic

Arabic Clinic

Ice-Breaking

Ice-Breaking

Alhamdulillah...selamat smpi(tak jauh pun..)


Para fasi menunggu ketibaan adik2 SBPI Gombak

Saturday, July 4, 2009

Kem Pemantapan Bahasa Arab Komunikasi PMR SMK Jalan Kebun


Para fasi..before going to their checkpoints for explorace


LDK


explorace


explorace

explorace



ice-breaking


taaruf



Sunday, June 14, 2009

STUDY SMART & MOTIVATIONAL WORKSHOP 1-3 FEBRUARY 2008

Sebaik sahaja kepimpinan ALA 0708 ditaklifkan kepada kami, president memulakan langkah dengan mengadakan 1st meeting. Teringat aku…di waktu sesi ta’aruf, kami bagaikan org baru antara satu sama lain(walhal bukannya tak kenal dengan kawan2 sendiri). Maksud aku…waktu tu kami tak berapa kenal dengan adik2 junior mcm fahmi, baihaqi, azhar, giah, fathiyah. Pihak mainboard terutamanya adil, safira, kak hani sampai mati akal dibuatnya pabila para exco ‘bersifat pasif’ ketika bermeeting. Alaaaa…biasalah tu klu baru kenal. Okeylah…hendak dipendekkan cerita…tak lama pastu, secretariat aku iaitu biro PLANNING & RESEARCH perlu bersiap sedia untuk organize 1st programme ALA iaitu program Motivational Workshop. Emmmm mula2 aku dapat tender ni…ayat pertama aku cakap dalam hati “aduhaiiiii nape mesti program motivasi?? Dah tentu boring program ni…ada ke orang nak datang? Budak2 BARB nk datang ke??”. President kata ustazah yang nk buat, siap plan nk buat tiap sem lagi. Aku teringat sangat masa tu president pesan pape hal jumpa ustazah dan sebelum berukar topic, president berkata “hmmm terpulang pada Planning & Research la nk buat camne pun”. Masa tu aku tercabar sgt sbb utk program motivasi ni Ikhwan selaku Programme Manager(PM) dan aku sebgai Assistant Programme Manager (APM). Perrrrgghhhh….APM tu…jawatan kedua tertinggi dalam sesebuah program. Klu ada pape tak kena dalam program terutamanya dari segi pengurusan, sah sah PM dan APM dipersalahkan. Aku kena buktikan program di bawah kepimpinan aku berjaya. Mula2 aku kena tabahkan diri berjumpa ngan advisor ALA iaitu DR. RAHMAH. Huuuuu sesungguhnya aku agak takut berjumpa dgn beliau apatah lagi utk bermeeting. Hmmmm aku takde pilihan, nak tak nak aku gak kena jumpa dgn beliau sbb Ikhwan pun 2x5 je ngan aku waktu tu.huhu.. Apabila bermeeting berdua ngan beliau, aku cam biasalah..senyap je. Apa yang ustazah cakap, aku mengiyakan je. Segala cdagan beliau, aku setuju je walaupun dalam kotak fikiran aku ni cam mustahil je nak merealisasikan impian ustazah. Akhirnya aku memberanikan diri bersuara pada ustazah, “emmm ustazah, sempat ke nk buat program ni? Err..ermm maksud sy, banyak menda lagi kita tak buat lg padahal program minggu depan je..”. ustazah terus balas kata2ku, “yang kamu dok gagap ni nape? Takut ngn saya?!” gulp..kantoi!!!! aku insan yang tidak pandai menipu terus menjawab “ada la kit…ustazah pun pesen tak senyum”. Aduhhhhhaiiii awat la mulut aku ni? Kemudian ustazah menjawab “heh, kamu belum kenal saya lagi…”. Huhu apa maksudnya? Akhirnya kami sepakat mengadakan motivational workshop tu pada 1st – 3rd February 2008..tapi main organizernya ialah Department of Arabic Language & Literature(DALL) in collaboration with ALA dan nama programnya pun berubah menjadi STUDY SMART & MOTIVATIONAL WORKSHOP. Dalam proposal, programnya selama 3hari(ikut bajet) tp kite buat 2hari je. Hari pertama khas utk motivator Bro. Rizal, hari kedua Ustazah cadang nak libatkan semua lecturer BARB. Aku suka cadangan tu tapi Fuhhhh…sempat ke kami nk setelkan surat-menyurat tu? Kena follow up lagi..lebih2 lagi waktu tu sedang musim midterm n assignment. Ini menguji kepimpinan serta kredibiliti aku sebagai APM(1st time pegang APM le..). Aku Cuma pesan pada diri..perlu berkorban n buat yang terbaik bukan utk kepentingan diri tapi utk ALA demi orang lain.
Waktu yang mendebarkan pun tiba. Seperti biasa..hari pertama slot Bro. Rizal sehari suntuk. Sehari suntuk jugaklah para peserta bergelak ketawa tanpa henti…best sgt. Memang rugi sgt pd mereka yang tak pegi program ni. Aku tak dapat nk ikuti sgt slot ni..hmmmm biasalah klu jd komiti mmg biasa ada keje sebelum, semasa dan selepas program. Dalam jam 10.30pm post-mortem(post-mortem tenang tak tegang, masing2 puas hati). Hari pertama dh setel(lega kit). Selesai je hari slot motivator tu..tak abes2 bdk2 sebut “STOP BANGAUIIINNGG!!!” Okey…hari kedua lak, pd paginya slot khas dgn Dr. Akmal. Haiiiii sape tak kenal ngn beliau..sempoi giler+kelakar je keje. Dr. rahmah cuma dpt dtg kejap je sbb beliau ada urusan di mahallah maryam. Dalam waktu para peserta terhibur ngn slot Dr. Akmal, aku n ikhwan berbincang..apa kita nk buat ngn para lecturer jam 2pm nnt? Kita lum ada pengisian khusus utk mereka!!!!! kita takkan biarkan lecturer dtg mcm tu je tanpa wat apa2 pengisian antara lecturer n students. Aduhaiiiii…inilah kesilapan kami, terlepas pandang ttg pengisian LDK ni. Kami ingatkan ustazah dh maklumkan pd semua lecturer apa mereka perlu buat utk LDK Mentor Mentee ni..huhhu. Sementara komiti lain sibuk ngn keje2nya, aku, ikhwan n beberapa komiti lain tenangkan jiwa serta muhasabah diri serta berbincang ttg pengisian Mentor Mentee. Akhirnya kami sepakat wat modul yang bersesuaian ngn namanya MENTOR MENTEE. Maksudnya…kita bahagikan students kpd beberapa groups, dlm setiap group ada seorang lecturer. Setiap group kena wat logo n trademark kumpulan serta menyatakan pemasaalahan mereka dlm mempelajari bahasa arab..tak kisahlah majal bahasa mahupun sastera. Bagi kami(para komiti, inilah masanya@sharing moment antara lecturer n students). Waktu yg ditunggu pun tiba. Waktu hampir jam 2pm. Hujan turun agak lebat. Resah aku tunggu lecturer2 aku(takut start lmbt, bimbang keselamatan mereka). Sementara menunggu kdtgn semua lecturer, kami hiburkan dulu para pesrta dgn video kartun arab. Hhhmmm Mentor Mentee pun berlangsung, agak cuak aku menunggu natijahnya(ye lah..last minute plan.huhu). selepas ni, trus Closing Ceremony..Dr Nik Hanan yg officiate program bagi pihak Dr, Rahmah. Dr Rahmah lak asek call (rasanya selang 10mnt beliau mesti call) bertanya persiapan segalanya, keadaan semuanya. Aku tenangkan beliau dgn menjawab “insyaallah semua okey, Ustazah jgn risau ye..”. aku phm perasaan risau seorang ibu yang juga advisor society, pasti risau memikirkan perjalanan program lebih2 lagi jika empunya diri tiada di situ. akhirnya…..alhamdulillah, Allah itu maha Berkuasa segalanya. Mentor Mentee dpt feedback yg sgt baik dari kalangan ustaz dan ustazah. Mereka pesan buat lagi motivational workshop ni dan berterima kasih sbb melalui program ni dpt tau pemasalahan pelajar dlm pelajaran khususnya dlm bahasa arab. Alhamdulillah..Program kami berjaya keseluruhannya. Inilah hasilnya apabila satu pasukan itu brgandingan bahu utk kepentingan org lain...masing2 berkorban masa, tenaga, topup card dan lain2 utk menjayakan program ALA. Usaha mereka pasti diberkati Allah..Amiiin, Insya-allah. Secara peribadinya, aku bersyukur ke hadrat Allah kerna dikurniakan para komiti yang begitu komited dalam kerja masing2…masing2 saling membantu, tidak berkira dalam bekerja walaupun kerja itu bukan jobscope mereka. Walaupun ada yang agk takut sbb tak pernah didedahkan dgn mana2 program, tak biasa dgn sesuatu biro/mainboard, ada juga yg tak yakin pd diri sendiri dll…tp aku tetap bangga ngan korang! Korang rajin rujuk dan bertanya mengenai program ni. Mengenai DR RAHMAH pula, sejak dari proragm ni, aku serba sedikit mengenali empunya diri. Aku mulai faham cara beliau. Antaranya dari segi venue (Conference Room CAC)-hebat tu...,Catering lak, (jgn ciput sgt bajetnya) makan sedap ooo... Klu buat program, jgn lah buat ala kadar je…perabih duit dan tenaga je. Tp klu buat program tu biarlah terkesan di hati..biar penat, tp berbaloi dan puas hati. Kita kena buktikan & tonjolkan program2 ALA. Kita kena usaha keras utk naikkan nama DALL di mata UIAM. Kesimpulannya, tiada yang mustahil dlm hidup. Dan dari pengalaman itu, aku dapat simpulkan bahawa 1)walau setinggi mana pun jawatan seseorang itu, sesebuah program itu takkan berjaya klu dia duduk bergoyang kaki sambil mengarahkan org lain bekerja. 2)sesebuah program itu berjaya sekiranya wujudnya sifat kerjasama serta saling berkorban dlm klgn komiti walaupun berbeza pangkat dlm jawatan yg dsandang. Terima kasih kepada para subcoms Planning & Research serta mereka yang membantu dlm STUDY SMART & MOTIVATIONAL WORKSHOP (1-3 Feb 2008) :
Organizing Committees
Program Manager : Mohd Ikhwan bin Abdullah (0624747)
Asst. Program Manager : Farhana binti Ghazuddin (0536872)
Secratary : Nurul Zawani binti Marzuki (0532472)
Treasurer : Halimah binti Abdul Sukor (0533914)

Program Coordinator : Mohd Jamil bin Sulaiman (0510611)
Suhaila binti Mohd Nasir (0531674)
Hasanah binti Che’ Yajid (0714700)

Publisity & Protocol : Ismail bin Mustafa (0713275)
Norashikin binti Othman (0539344)

Preparation & Technical : Muhyiddin bin Mohd. Yasin (0618687)
Rabiatul Adawiyah binti Md Ali Shifuddin (0533948)

Special Task : Tuan Mohammad Azreen Azhar bin Tuan Zulkifly (0717263)
Nor Hijanah binti Mohamed (0714182)
Ezren binti Nordin (0613114)

Multimedia : Nazmi bin Nasruddin (0530929)
Mohamed Hafiz bin Mohamed Yusof (0536393)

Catering : Md. Asik bin Puniran (0717465)
Nurul Huda binti Ramli (0719370)
Nurul Ain binti Malik (0531924)