Semuanya untuk Nadi

Semuanya untuk Nadi
"Takdir kadang2 mempertemukan sesuatu tak diundang, menduga dalam bermacam ragam, memberi apa yang tidak dirancang..memaksa kita mengalirkan air mata kesedihan serta membuatkan kita rasa kehilangan. Namun takdir menerpa kita dengan erti perkenalan, menyulam erti kasih sayang, menanam erti persahabatan, menghadiahi kemanisan dalam kegembiraan, menusuk panahan sang ketabahan, menyemai benih keakraban, serta memberi peluang menilai siapa sahabat siapa kawan dan siapa sekadar kenalan yang mengisi ruang dalam episod kehidupan.."

Sunday, July 25, 2010

Wahai adik-adik yang amat kusayangi......

kali ini, tiada kiasan kata yang hendak dinukilkan...

cuma kali ini, isinya "straight to the point"..

kepada adik-adik BARB khususnya ALA yang TER-baca post nih...

AKAK MERAYU SANGAT PADA ADIK-ADIK..TOLONG LAH SAYANGI ALA..
TOLONG SANGAT BERSUNGGUH DALAM MEMIMPIN ALA... ERATKAN HUBUNGAN SESAMA BARB. TOLONG LAH DIK.. TOLONG SANGAT...

ALA satu2nya society bdk BARB. Elakkan sebarang klik dalam persahabatan.. Kite nih tak ramai mana,jd perkukuh la ukhuwah kite..  
AKAK TAKUT SANGAT JIKA NAMA ALA INI LENYAP DI TAMAN KITA INI..

Shahir, Naim, Nabilah, Fendi, Nisa dan mereka yang selalu bersama akak, banyak kali akak nyatakan bahawa adik2 ni SANGAT BERUNTUNG....MEMANG SANGAT BERTUAH dapat mengenali mesra, rapat dengan pangkat seniors, Super seniors, Super Super seniors dan Super Super Super seniors... serius, akak langsung tak bergurau. Ukhuwaah ini sangat penting.. Berbeza sungguh dengan kisah kami..sungguh ketara bedanya.. 

Adik-adik ternyata bertuah kerana mempelajari sesuatu secara langsung dari mereka ini. Serius, ini berbeza sungguh dengan kisah kami.. 
Manfaatkanlah segala ilmu yang kami turunkan suatu ketika dahulu..  
Hargailah segala keringat kami ketika bersamamu suatu ketika dahulu....  

sebarkanlah ilmumu pada generasi akan datang..
 


adik-adik yang akak sayangi...


Andai ada tutur kataku menjadi sembilu di kalbumu, Andai ada pekertiku canggung di matamu, Andai peribadiku songsang di benakmu dan merendam jiwa nuranimu...Maafkanlahku dan tegurlah diri ini..


akak pohon... 

usah kalah kepada masalah dan cabaran yang mendatang

kuatkanlah semangatmu
niat ikhlas kite membantu dan berbakti kepada orang lain, INSYAALLAH ALLAH kan membalas segala tindakan kita..

BUATLAH YANG TERBAIK UNTUK ALA..UNTUK BARB DAN DALL..

 BUATLAH YANG TERBAIK UNTUK ALA, ADIK-ADIKKU YANG TERCINTA...


 

Monday, July 5, 2010

Episod 1 dalam "Kembaraku di Taman ini"


hmmm dh bersawang dah blog nih.. dah mcm ikut jejak safuan lak yg malas dah nk pikir psl blog2 nih.huu. tp tetiba je rs nk tulis mgenai pengalaman hidup sejak pertama kali terpijaknya tapak kasutku di muka bumi institut pendidikan yg dsegani ini. 

MCIIUM...yeee nama yg telah lama kuingin sambar. walaupun hakikatnya target aku ialah menjadi seorang tentera..tak kisahlah udara, darat ke...tp apakan dayaku utk menolak takdir. Rezekiku lebih berpihak di Taman ini. Nape ye..aku idamkan UIA nih? hmm takde jawapan yg tepat sgt sbb dulu2 ak bukannya penah melangkah ke sini..cuma sekadar dgr nama je. atau sebab sedara ke? hmmm takde kaitan la.. kak spupuku Along Sheena graduate Benl, dua pupuku Abg Lizi@Dr Alizi juga graduate uia skrg jd pensyarah psychology, adiknya Abg Lippy jg graduate uia bidang Law. tu kira bab seniors.sedara yg pgkt juniors pun ada gak.Rasa mcm gah la UIA nih..lengkap serba serbi. amboiii pujian melangit! tp sah betul sangkaanku...setelah bertahun2 blaja d sini, baru lah ku rasakan bertuahnya diri menuntut ilmu d sini(akan dnukilkan kisahnya pd episod akan datang). 

Kenapa UIA nih perfect?...sbb ak rasa ia seimbang ilmu dunia dan akhirat, juga akademik dan kokurikulum. yg pastinya ia sarat dgn program kepimpinan..inilh yg dcari dlm pasaran kerjaya masa kini! Di matriks, sume tiada yg terkecuali belajar arab, english, komputer dan agama(FKM) dan juga tiap minggu ukhuwaah kite dieeratkan dgn aktiviti halaqah. wahhhh mmg best la. yg pesen pasif waktu sekolah tu...haluuuuu bangun la.. smpai bila nk hidup membatu je. klu cgpa akademik 4.0 tiap2 sem tp cocu zero.....haaaa pejamkan matamu,halakan fikiranmu utk menggenggam anugerah tertinggi itu dlm khayalanmu. jadi ayuh kite bangun! pasti kan tiada sesal..malah byk manfaat dan menyeronokkan!

 *oppss..kejap..kejap. Dr Rahmah kol.... bru je regis master dh ada 'tender'. ustazah balik malaysia je, dah keje kuat.hebat!! Tansri, Azrie bila nk start nih..huu. Sendiri tanya, sendiri jawab la..aku nih pun..~~~

Okeyh..back to the track. Memula aku masuk matriks...aku memang dh nawaitu taknak aktif. aku nk rehat...smpai la dh grad nnt.haha melampau! Kenapa???? sebab aku rasa letih sgt masa zaman sekolah dulu.huuu. sejak darjah 3 tahun 1995 aku menjawat jawatan pengawas sekolah....sehingga lah form 4 2002. takyah dok kira..selama 8 TAHUN berturut2 ak pegang jawatan tuh. Tiap2 tahun2 (plg byk pun 2,3kali setahun) ada kem kepimpinan dan motivasi d serata tempat. Bermacam ragam perangai ak depani. Nape tak reject? Tak letih, bosan ke? Letih mmg la ada, bosan takde..tp kite rasa seronok pabila dpt membantu org. Abes je exam akhir tahun cikgu kelas mesti panggil aku..meeting perlantikan pengawas. Sekolah rendah tak lah sibuk sgt..biasalah program2 pengawas, camping itu ini pengakap dan umah sukan peringkat sekolah. Berbeza kit ngn sekolah menengah..die "up" skit.huhu. Di sinilah bermulanya keringat aku membawa nama sekolah ke peringkat daerah je dlm pertandingan tertentu. Biasanya pertandingan marching dan ihtifal(pidato). hmmm nk jdkan cite..sekolah ni la yg suntik aku bertubi2 utk jd lebih aktif...nama pun sekolah sukan, takkan tak aktif lak. Yang pasti, marching tetap tiap minggu.huu. Haaa nape lak jd pengawas smpai form 4 je? Dah serik ke? Lepas PMR, aku dpt offer ke sekolah lain..di situlah aku sambung pengajian bahasa arab ke peringkat tinggi. hmmmm sekolah nih lain cite lak..tahap keaktifanku berkurangan. Aku byk bersabar dengan suasana di sini. Aku taknak cerita lain melainkan psl kokurikulum.. Nak djadikan cerita, d sinilah aku ada beri sedikit sumbangan dlm marching peringkat negeri. Berbekalkan ilmu yg dtuntut d waktu sekolah yg dahulu...kucurahkn pd rakan2 sekolah kini. tapi...(Haiii tak mampu aku luahkan...buat yg mengerti, terima kasih kerna telah menjadi sebahgian kisah silamku). Peringkat negeri tu.....Jangan sesapa kata hebat!! Entah kenapa aku rasa malu...huduh sungguh persembahannya! Peringkat rumah sukan pun belum tentu leh lepas.Okeyh fullstop. Selain tu, d sini jugalah aku jd wakil sekolah utk badminton, bola tampar lagi, debat arab, pantun. Eh pantun?? Ye...hahaha aku pun masih takleh terima apakah kriteria yg membuatkn aku terpilih utk wakili sekolah dlm pertandingn Pesta Pantun. Kisahnya bermula dlm umah sukan..kawan2 suh aku masuk pertandingan pantun. Aku tibai je la...mana penah bahasa berkias2 nih. Tup tap tup tap..kami dpt johan. Tup tap tup tap aku dpanggil utk wakil sekolah. Yg debat arab pun..kerna terpaksa sbb dh takde org. Bahasa dan peraturan tah ke mana..sukati aku je main goreng.hahaa. tup tap tup tap dpt naib juara.haha. Tup tap tup tap dpt lak best debater! hahahaha adoiiii ni lg apa cer??!!! kelakar sungguh. tp ntah kenapa hati aku tidak lekat langsung ngn debat berbanding pidato.

Berbalik kpd pantun..pada hari pertandingan, aku terpilih menjadi 3 org penting manakala seorg sbg reserve. oo maaakk aiiii...bukan main berkias,indah lg bahasa yg perlu dipakai. Kostumnya....aduhhhhhhhhhhhh rimas den!! dh la nk kena pakaian tradisional. tu aku leh terima..tp nk kena pulak pakai tudung melilit tah bape kali tah. dgn jarum setiap pelusuk di kepala "die cucuk tang sini, die cucuk tang sini".aduhhhh rimas sungguh. Tudung kena pakai 2 lak tu..kt dalam tu kami berempat wajib pakai tudung labuh.huuuuuiihhh bayangkanlah... sbnrnya yg merimaskan tuh adalah tudung lilit ngn jarum2 tuh. D venue sekolah A tu, waktu pagi pertandingan pantun. Ak n kawanku sorang nih je kena standby bwk baju sukan..Nape?..sbb kami terlibat ngn pertandingan bola tampar pd sebelah petang.aduhaiiii...pantun tu dh la abes lambat jd kami terlepas satu game kot. Biar lah... Dalam pantun tu ada la kawan W nih, mmg muka die je la wakil sekolah bab pantun2 nih. masa latihan, byk la gak die beri tunjuk ajar...tp bagaikan sume die betul. kadangkala..aku rasa tak senang lak dibuatnya. Masa pertandingan tuh, kami cuma berjaya mara ke peringkat suku akhir. Akhirnya tewas d tgn sekolah B...hanya perbezaan 1 MARKAH JE!!!! Ya Allah betapa kecewa n marahnya kami waktu tu. Nape nk marah? hmm sesapa pun akan marah gara2 kawan W ni langsung tak beli, tak jawab langsung pantun pihak sekolah B tuh.aduhhhhhh sayang giler... patutnya jawab je apapun!!..at least ada gak markah. Abes je pantun, terus kami ke arena sukan gelanggang bola tampar lak.Lupakan segalanya psl pantun..hmm..


Nk djadikan cerita, aku sentiasa mengharapkan kerehatan pabila selangkah masuk ke matriks. tapi.....hahaha apalah daya. teringat aku dgn kata2 beah dgn nada yg serius di bilek mahallah kami,"ko tu jenis never say NO".haha marah sungguh die. kt matriks ak seorg yg 'anti society'..ye society kite. sbb apa? mgkn kerna asal program je mst org sama yg handle, org sama je jd penonton. Memula tu aku igt aku je yg bermasalah kerna punye pendapat begini, rupanya ramai gak berfikiran cmtuh. Kebanyakkannya dr grup 4 dan 5. Tau2 je..wajib g program tu program ni. Tau2 je wajib beli majalah yg kecik tu dgn harga rm4. Tau2 je wajib beli t-shirt society.aduhhh tak kenannya designnya..huuu.

Teringat waktu mukhayyam arabi, leh kata takde sape yg sanggup handle. Tetiba je depa2 nih taknak handle mukhayyam. Nape?...biasalah mukhayyam kan 3hari 2 malam, nk prepare nih makan masa. ...sbbnya psl istima' la. Ust Maad nk jugak buat mukhayyamm sbb mmd dh lama giler tak wat..rasanya dkt 5 tahun kot. Waktu tu Pitcop(director) n Zuliana(Asst) yg incharge. Sian giler kt depa sbb takde org nk sanggup jd komiti. Akhirnya yg jd komiti ialah kami2 grup 5(sister). yg brothers tetap geng2 dr grup 1 dan 2. Baru ni lah kami merasa handle program dgn kawan sama course. 
Tapi....mukhayyam nih la yg 'buka mata kami utk mengenali' rakan2 dari grup 1 hingga 5. Berdasarkan survey yg aku buat (d waktu ALA dulu), sume menyatakan bahawa mukhayyam itu yg terbaik. Ye...aku setuju.


Selain tuh, sukan di waktu Rafest.. cm biasa, sukanku ialah bola tampar. Adah, Chot, Kak Da, Kak Tini, Wansyat, Yusra, Faezah, Suhaila, Hasanah...itulah team kami. Menang ketawa, Kalah pun ketawa. Ketawa je keje...hahaha. Biasa tuh org yg sama je join sukan. Aku selaku kapten bola tampar pegi satu persatu bilek bdk barb utk sama join mana2 sukan wakil society. tp kebanyakkannya tak berkenan. Klu tak minat sukan, takpe lah cuma minta turun sokong rakan2..pun taknak. Nape ye? Aku....aku jd sgt tak paham kenapa. Aku rasakan ada 'masalah' dlm ukkhuwaah ni. Tak best la cmtu kan.... Rafest nih yg plg best ialah perarakan. Semua sanggup tak balik umah wekend,sggup berkorban utk latihan perarakan nih. Aku dedahkan sikit bab marching kpd Pitcop n die handle seterusnya. Aduhhh suka-suka hati die je bg arahan.haha. YANG BESTNYA IALAH KITE KONTIGENT BARB MEMENANGI...KONTIJENT PERARAKAN TERBAIK!!!! hushhh mmg terbaik. Inilah satu lg detik mekarnya ukhuwaah kite. Barb la satu2nya yg bersemangat turun pdg utk perarakan ini. Barb la satu2nya kontijen yg lantang suaranya berbuat bising di tengah2 padang matriks uiam. Oh Allah..betapa indahnya memori itu....


Kesimpulannya..aku tak tau cmne nk jd pasif dlm menjalani kehidupan ini..... ada saja yg 'memanggil' ku. 

Biarlah rehat itu jauh dariku...asalkan dpt melihat ukiran senyuman mereka.




Dari situ, aku berpegang pd prinsip "My Best Commitment to Others"...